Työnjohtaja Jukka Jokela: “Palinilla on pitkälle kehitetty, tarkka laadutusprosessi”

Toisen polven kivimies, työnjohtaja Jukka Jokela on ollut Palin Granitin palveluksessa jo kohta 30 vuotta. Ammattimiehelle graniitin louhinnassa on parasta kokemuksen mukanaan tuoma varmuus ja työn sujuvuus.

Jukka Jokela on kivimies 50 vuoden kokemuksella.

Jukka Jokela on kivimies 50 vuoden kokemuksella.

Kiven kastelu tuo tehokkuutta ja tarkkuutta prosessiin 

Graniitin laaduttaminen vaatii tarkkaa silmää. On osattava erottaa toisistaan välillä hyvinkin hienosti eroavat värisävyt sekä löytää mahdolliset virheet tasalaatuisuudessa. 

- Haastavinta luonnonmateriaalin kanssa työskentelyssä on louhittavan materiaalin yhtenäisyys sekä kiven eheys. Kivessä voi aina piillä yllätyksiä, joita ei päälle päin näe, Jukka kertoo.

Laadutusprosessia kehitetään Palin Granitilla aktiivisesti niin tarkaksi kuin mahdollista. Jo louhintaprosessin alussa kastellaan kalliosta irroitettu suuri graniittikimpale ”kami”, jolloin nähdään mistä kivi kannattaa pilkkoa pienempiin osiin. Kiven kastelu korostaa sen väriä ja tuo esille mahdolliset laatuvirheet. Hukkaporaus vähenee, ja louhintaprosessista on sekä tehokkaampaa sekä laadussa että määrässä. Kamista pidemmälle louhitut yksittäiset graniittiblokit tarkastetaan ja laadutetaan omiin kategorioihinsa. 

- Laatuluokitusprosessi on jatkuvalla kehitystyöllä saatu Palinilla tosi hyväksi ja tarkaksi. Tämä johtuu paljolti siitä, että kaikki kivet pestään useaan kertaan ja ne tarkastetaan tarkkaan, ja usean eri henkilön toimesta.

Kivien pesu on tärkeä osa laadutusprosessia.

Kivien pesu on tärkeä osa laadutusprosessia.

Puoli vuosisataa kivihommissa

Jukka lähti mukaan kivitöihin isänsä ja veljiensä esimerkistä jo 16-vuotiaana. Ensi kosketuksensa kiven louhintaan Jukka sai avolouhoksella panostajaisänsä apulaisena. Kivihommat veivät mukanaan niin, että koulunkäyntikin jäi joskus kakkoseksi:

- Kerran miehet olivat poraamassa koulumatkani varrella ja kutsuivat minutkin hommiin, silloin kouluun meneminen jäi, hän nauraa. 

Pian avolouhoksella työskentelyn jälkeen Jukka oli töissä kankaantarkastajana miesten korkealaatuisiin pukuihin erikoistuneella Turo Oy:llä.

- Kaikki tehtaalle tulevat kankaat ajettiin valopöydän läpi, jotta pystyttiin tarkastamaan mahdolliset virheet, Jukka kertoo. Kankaiden tarkkailussa tarkaksi harjaantuneesta silmästä on sittemmin ollut hyötyä graniitin laaduttamisessa.

Kankaantarkastajapestin jälkeen Jukka teki hetken huopakattoja, mutta lopulta veri veti takaisin louhintahommiin avolouhoksille tien- ja talonpohjia tekemään. Tarvekiven pariin hän siirtyi 18-vuotiaana.

Ahkera työnjohtaja johtaa esimerkillään

Vuonna 1992 Jokela aloitti työt Palin Granitilla Kotkan louhimon työnjohtajana. Hän on työskennellyt myös Taivassalossa ja Ylämaalla, ensin Baltic Green - ja sittemmin 12-louhimolla. Jokela tunnetaan ahkerana työnjohtajana, joka johtaa omalla esimerkillään.

- Aktiivisuus on vahvasti läsnä Jukan perusluonteessa, oltiin sitten töissä tai kalareissulla. Meillä kutsutaan Jukkaa hopi hopiksi, kun ei se pysy hetkeäkään paikallaan, nauraa Palin Granitin tekninen johtaja Pauli Salmela.

Jukka on tietoinen lempinimestään, ja uskoo, että häntä pidetään välillä jopa tiukkana työnjohtajana. 

- Mutta senhän takia sinne töihin mennään, että siellä tehdään töitä. Kun on ikänsä tottunut tekemään, niin ei sitä muuta voi kun olla vauhdissa koko ajan, hän toteaa.


Vuonna 2018 Vuoriteknikot ry:n hallitus myönsi Jukalle kunniakirjan “vuoritekniikan hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä”.

Previous
Previous

Tiimityötä vuodesta 1921: Ida Palinin tuki siivitti perheyrityksen alkutaivalta

Next
Next

Koivusaaren metroasema, Helsinki